Nádorová onemocnění u potkanů

(článek pro časopis Potkan)

Potkani jsou zvířata velice inteligentní, čistotná a milá. Jistě mi dáte za pravdu, že v mnoha domácnostech zaujímají místo právoplatného člena rodiny. Co se týče vyhledávání kontaktu s člověkem a schopnosti se učit, tak bych potkany bez zábran přirovnala ke psům.

Výhoda potkanů (oproti psům) je menší velikost a menší náklady na chov. Velkou nevýhodou našich potkaních kamarádu je jejich krátký život.

Naštěstí už jsou dávnou pryč doby, kdy byl potkan živočich opovrhovaný a zatracovaný, v myšlenkách zarytý přenašeč moru a dalších nemocí. Díky informovanosti lidí se dnes potkan těší veliké oblibě a zaujímá jedno z předních míst mezi domácími mazlíčky.

Stejný je i vývoj ve veterinární medicíně. Před 50ti lety si určitě moc veterinárních lékařů nepředstavovalo, že jim do ordinací budou chodit tito myšáci a jejich majitelé budou vyžadovat stejně kvalitní veterinární péči  jako pro psy a kočky.
Veterinární péče v oboru drobných savců zažívá velký boom a i v Čechách můžeme najít specializované kliniky na tyto malé tvorečky. Samozřejmě jsou stále ordinace, které se medicínou drobných savců nezabývají, potom je na majiteli potkana, aby vyhledal nejbližší ordinaci, kde poskytují kvalitní péči i pro malé savce.

Hodně se setkávám s případy, kdy přijdou majitelé s potkánkem, který má na sobě hodně veliký útvar (většinou již těžko řešitelný a nebo neřešitelný) a vypráví příběh o tom, jak jim jinde veterinář řekl, že je zbytečné operovat potkana…nevím, kde je pravda a jestli byli majitelé opravdu pro pomoc jinde či ne, ale vím jistě, že operovat potkana rozhodně není zbytečné. Jediné, co je potřeba, je přijít včas.

A tím bych chtěla tento článek věnovat převážně nádorům u potkanů. Není to asi nic překvapujícího, protože nádory u potkanů jsou velice časté a článků o nich je nepřeberné množství.  Chovatelé potkanů již vše určitě dobře znají, ale já bych chtěla tento článek namířit hlavně do řad laiků a mezi ty, kteří mají svého prvního potkana a někdy se dokonce stydí „otravovat“ veterináře.
První, co bych chtěla sdělit – určitě se nestyďte, naopak je chvályhodné, že chcete řešit problémy svého malého kamaráda.

Nejdůležitější (a to se netýká jen nádorů) je přijít včas. Pravidelně svého potkánka hlaďte a kontrolujte, zda se mu nedělají pod kůží nějaké uzlíčky, bulky a zatvrdlá místečka.

Ještě bych chtěla zmínit další skupinu lidí, co se nestydí, ale naopak se bojí, co se zjistí….Vás bych chtěla „uklidnit“ tím, že většina nádorů u potkanů je nezhoubného charakteru a v počátku je to velice snadno řešitelný problém. Nesmíte ale vyčkávat, nádory u potkanů rostou často závratnou rychlostí, mohou praskat a ulcerovat.

Potkani (samičky i samečci) nejčastěji trpí na nádory na mléčné žláze. A to na již zmíněné nezhoubné fibroadenomy. U menšího procenta potkanů se může vyskytnout i zhoubný adenokarcinom.

Co Vás může překvapit, je anatomické uspořádání mléčné žlázy u potkanů. Velká část nádorů může být v oblasti krku nebo na zádech a i tak je to nádor mléčné žlázy.

V dnešní době moderní diagnostiky není až takový problém nádory odlišit. Ovšem vždy je nutné odebrat vzoreček tkáně. Při vědomí (bez narkózy) jde u většiny potkanů tenkojehelnou aspirační biopsií odebrat „pár“ buněk na cytologické vyšetření. Nepředstavujte si pod tím názvem nic složitého, jednoduše se jehličkou párkrát útvar napíchne a tkáň z jehly se přenese na sklíčko, které pak vyšetří cytolog. Výhoda tohoto vyšetření je, že výsledek víme ještě před samotnou operací  a můžeme se tak rozhodnout, jaký postup zvolit. Nevýhodou cytologického vyšetření je, že nemusí být tak přesné a detailní jako histologické vyšetření.

Další možností diagnostiky je tedy histologické vyšetření, kdy se během chirurgického zákroku v anestezii odebere část tkáně nádoru a odešle se na vyšetření. Výhoda tohoto vyšetření je, že výsledek je přesný. Nevýhoda je o něco vyšší cena a výsledek až za několik týdnů po chirurgickém odstranění nádoru.

Poslední možností je samozřejmě vzorek neodesílat a doufat, že Váš potkánek spadá do statisticky většího procenta nezhoubných nádorů.

Většina majitelů potkanů se obává převážně anestezie a jejích možných rizik. Bohužel většina potkanů s nádory jsou již staršího věku (většinou okolo 2 let), kde může být riziko narkózy opravdu o něco vyšší než u mladých potkanů. Ovšem v dnešní době je na trhu již tolik kvalitních anestetik a léků, že se riziko i díky tomuto snižuje.

Ještě si povíme trochu zjednodušeně o příčině vzniku nádorů. Podle nejnovějších studií je dokázané, že růst nádorů na mléčné žláze je ovlivňován hormony (estrogeny a následně prolaktinem). Estrogeny jsou u samiček z velké části produkovány vaječníky, přítomnost estrogenů v krvi stimuluje tvorbu prolaktinu v adenohypofýze (část mozku) a nadměrná hladina prolaktinů poté způsobuje bujení tkáně mléčné žlázy.  Pokud ovšem dojde ke kastraci samičky do 90ti dnů věku, sníží se výrazně riziko vzniku nádoru na mléčné žláze.
Bohužel problém vzniku nádorů na mléčné žláze má i druhou horší verzi. A to tu, že ke zvýšené produkci prolaktinu a následnému vzniku nádoru na mléčné žláze může vést primárně nádor na adenohypofýze, což je stav v dnešní době neřešitelný.

MVDr. Michaela Krahulová